A-Orkest Hasselts Fanfare naar orkestconcours Drachten

lawei-drachtenHet is inmiddels bijna 10 jaar geleden dat het orkest van Hasselts Fanfare deelnam aan een concertconcours. "Door diverse factoren kwam het er gewoon niet van. Maar toen leden op de jaarvergadering met het voorstel kwamen weer eens in te schrijven, waren we meteen enthousiast", aldus secretaris Frederiks.

Sinds kort staat het orkest onder leiding van een nieuwe dirigent, Harry van Bruggen. Harry is zeker geen onbekende in de wereld van de blaasmuziek. Wanneer een orkest een nieuwe dirigent krijgt is dit altijd wennen, zowel voor de dirigent als voor de muzikanten. Na een gedegen voorbereiding en een heus try outconcert is het orkest nu klaar om te toetsen waar het staat qua niveau. Dit gaan de dames en heren muzikanten dan ook doen door deelname aan het concertconcours op zaterdag 9 november aanstaande in De Lawei te Drachten.

Aan het concours doen 9 muziekverenigingen mee en Omrop Fryslân doet live verslag. Het concours is overigens in beeld en geluid te volgen op www.omropfryslan.nl. Daarnaast wordt alle muziek opgenomen en is op later tijdstip te beluisteren via www.koperkanaal.nl.

Aansluitend op het concours speelt de fanfare Beatrix uit Doezum onder leiding van Ido Gerard Kempenaar het werk 'Van Toeten en Blazen'. Een werk, gecomponeerd door Jan de Haan als ode aan fanfareorkesten. Het fanfareorkest is een fenomeen welke bestaat uit koperblazers, saxofoons en slagwerk. Dat het fanfareorkest er is gekomen is hoofdzakelijk te danken aan het Belgische genie Adolphe Sax die veel koperen blaasinstrumenten, waaronder uiteraard de saxofoon, heeft uitgevonden en/of doorontwikkeld. Om die reden zijn de lage landen nog immer de bakermat van de fanfare.

De bijna 125 jarige fanfare die Hasselt rijk is hoopt de bijzondere fanfaresound, met melodie-instrument de bugel, zo te kunnen neerzetten, dat de jury haar beloont met een mooi puntenaantal. Aan de voorbereiding zal het niet liggen.

fanfre2-500x243
A-orkest 1ste prijs!!